3.5. Özdeğerler ve Özvektörler

Kayıt Tarihi:

Son Güncelleme:

Özet:

Bu derste özdeğer problemlerine değineceğiz, bunun için önce özdeğer ve özvektör kavramlarının tanıyıp önemlerini tartışacağız. Daha sonra özdeğer ve özvektörlerin temel özelliklerini keşfedeceğiz.

Anahtar Kelimeler: cebirsel katlılık · Fourier analizi · Fourier serisi · geometrik katlılık · invaryant alt uzay · öz uzay · özdeğer · özvektör

$V$'den $V$'ye tanımlı bir $\sigma$ lineer dönüşümünü ele alalım, $\sigma$ dönüşümünün yine lineer olduğu $V$'nin alt uzaylarını bulmak bazı durumlarda kolaylık sağlar. Eğer $W$ böyle bir alt uzay ise $\sigma\left(W\right)\subset W$ olur, bu özellikteki alt uzaylara $V$'nin $\sigma$ dönüşümüne göre invaryant alt uzayları denir. Çoğu zaman $\sigma$ dönüşümünün $V$ üzerindeki özelliklerini belirleme problemi, onun invaryant alt uzaylardaki özelliklerini belirleme problemine indirgenebilir.

En basit ve en kısıtlı durum $W$ invaryant alt uzayının $1-$boyutlu olması durumudur. Böyle bir durumda varsayalım ki $\{\alpha_1\}$ bir baz olsun, bu durumda $\sigma\left(\alpha_1\right)\in W$ olduğundan $\sigma\left(\alpha_1\right)=\lambda_1\alpha_1$ olacak şekilde bir $\lambda_1$ skaleri vardır. Diğer yandan her $\alpha\in W$ vektörü için $\alpha=a_1\alpha_1$ olacak şekilde bir $a_1$ skaleri vardır, buradan hareketle $\sigma\left(\alpha\right)=\sigma\left(a_1\alpha_1\right)=a_1\sigma\left(\alpha_1\right)=a_1\lambda_1\alpha_1=\lambda_1\alpha$ elde edilir. Yani $\sigma$ dönüşümü $W$ invaryant alt uzayındaki her vektörü $\lambda_1$ skaleri ile genişletir, bu anlamda $\lambda_1$ skaleri $W$ uzayını karakterize eder.

Tanım 3.5.1
Genel olarak \begin{equation} \label{eq:det:10} \tag{3.5.1} \sigma\left(\xi\right)=\lambda\xi \end{equation} eşitliğini sağlayan $\lambda$ skaleri ve $\xi$ vektörünü bulma problemine bir özdeğer problemi denir. \eqref{eq:det:10} eşitliği sağlanacak şekilde bir $\lambda$ skaleri varsa $\xi\neq0$ vektörüne $\sigma$ dönüşümünün bir özvektörü denir. Benzer \eqref{eq:det:10} eşitliği sağlanacak şekilde bir $\xi\neq0$ vektörü varsa $\lambda$ skalerine $\sigma$ dönüşümünün bir özdeğeri denir.

Uyarı 3.5.2
\eqref{eq:det:10} eşitliğinde biri skaler ve biri vektör olmak üzere iki tane bilinmeyen bulunduğuna dikkat edilmelidir. Ayrıca $\xi=0$ ile herhangi bir $\lambda$ skaleri birlikte bu eşitlik sağlanır, fakat bu durumda pozitif poyutlu bir $W$ alt uzayı oluşmayacağından bu çözüm dışındaki çözümlerle ilgilenmeyeceğiz. Şimdilik herhangi bir ek koşul olmaksızın \eqref{eq:det:10} probleminin bir çözümünün var olduğunu garanti edemiyoruz.

Örnek 3.5.3
Çok önemli bir özdeğer problemi örneği olarak \begin{equation} \label{eq:det:11} \tag{3.5.2} \frac{\partial^2u}{\partial x^2}+\frac{\partial^2u}{\partial y^2}=0 \end{equation} denklemi ve verilen bir $f(x)$ fonksiyonu için $$u(0,y)=u(\pi, y)=0,\quad \lim\limits_{y\rightarrow\infty}u(x,y)=0,\quad u(x,0)=f(x)$$ koşullarının oluşturduğu sınır değer problemini ele alalım. \eqref{eq:det:11} denklemine değişkenlere ayrıma yöntemini uygulayalım. Bu yönteme göre denklemin çözümünü $XY$ biçiminde fonksiyonların toplamı olarak ararız, burada $X$ ve $Y$ fonksiyonları sırasıyla $x$ ve $y$ değişkenlerinin tek değişkenli fonksiyonlarıdır. Bunu \eqref{eq:det:11} eşitliğinde yerine yazarsak $$\frac{\d{}^2X}{\d{x}^2}Y+\frac{\d{}^2Y}{\d{y}^2}X=0$$ elde ederiz, bunu $$\frac{1}{Y}\frac{\d{}^2Y}{\d{y}^2}=-\frac{1}{X}\frac{\d{}^2X}{\d{x}^2}$$ olarak yazalım. Bu eşitliğin bir tarafı sadece $x$'in, diğer tarafı sadece $y$'nin fonksiyonudur, bu ise sadece her iki tarafın da skaler olmasıyla mümkündür. Bu skaleri $\lambda^2$ ile gösterirsek $$\frac{\d{}^2X}{\d{x}^2}=-k^2X\quad\text{ve}\quad \frac{\d{}^2Y}{\d{y}^2}=k^2Y$$ denklemlerine ulaşırız ve bunların ikisi de Tanım 3.5.1 ile verilen özdeğer problemi yapısına sahiptir. Bu problemde $V$ vektör uzayı iki kez türevlenebilen reel değerli fonksiyonların uzayı ve $\sigma$ lineer dönüşümü $\d{}/\d{x}^2$ türev dönüşümüdür. Bir $k>0$ verildiğinde çözümler $$\begin{array}{lcl}X&=&a_1\cos kx+a_2\sin kx\\Y&=&a_3{\rm e}^{-ky}+a_4{\rm e}^{ky}\end{array}$$ olarak bulunur. $u(0,y)=0$ ve $\lim_{y\rightarrow\infty}u(x,y)=0$ koşullarından $a_1=a_4=0$ bulunur, ayrıca $u(\pi,y)=0$ koşulu gereği $k\in\mathbb{Z}$ olması gerektiği anlaşılır. Yani bu özdeğer probleminin özdeğerleri tamsayılar ve karşılık gelen özvektörleri de $c_k{\rm e}^{-ky}\sin kx$ fonksiyonlarıdır. Diğer taraftan $u(x,0)=f(x)$ koşulu daha karmaşık bir sorun üretir, bu koşula göre verilen herhangi bir $f(x)$ fonksiyonu için $$f(x)=\sum_{n=1}^{\infty}c_k\sin kx$$ olacak şekilde $c_k$ sayılarının bulunması gerekir. Fourier Analizi ders notlarımı okuduysanız anımsayacaksınız ki bu problem Fourier serileri teorisinin doğuşuna sebep olmuştur.

Bu problemde ele alınan vektör uzayı sonsuz boyutludur, bu metinde sonlu boyutlu uzaylarda özdeğer problemleri ile ilgileneceğiz.

Teorem 3.5.4
$\lambda$ skalerinin $\sigma$ dönüşümünün bir özdeğeri olması için gerek ve yeter koşul, $\lambda$'nın $\sigma$ dönüşümünü temsil eden bir matrisin karakteristik denklemini sağlamasıdır.

İspat: Uyarı 2.1.6 ile verilen notasyonu hatırlayın, \eqref{eq:det:10} özdeğer problemi $\left(\sigma-\lambda\right)\xi=0$ biçiminde yazılabilir. Uyarı 2.7.5 gereği bu homojen problemin sıfırdan farklı bir çözümünün var olması için gerek ve yeter koşul $\sigma-\lambda$ dönüşümünün singüler olmasıdır. Şimdi $A:=\{\alpha_1,\ldots\alpha_n\}$ kümesi $V$'nin herhangi bir bazı ve $A:=\left[a_{ij}\right]$ de bu baza göre $\sigma$ dönüşümünü temsil eden matris olsun. Bu durumda $A-\lambda I$ matrisi $\sigma-\lambda$ dönüşümünü temsil eder ve bu dönüşümün singüler olması için gerek ve yeter koşul Teorem 3.2.11 gereği $\det\left(A-\lambda I\right)=0$ olmasıdır.$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Uyarı 3.5.5
Teorem 3.5.4 sonucu sadece skaler $\lambda$ değerleri için geçerlidir. Örneğin $F$ cismi $\mathbb{R}$ kümesi olarak seçilirse karakteristik denklemin kompleks kökleri özdeğer değildir.

Uyarı 3.5.6
Özdeğer ve özvektörleri bulmak için izlenecek yol açıktır. Lineer dönüşümü bir baza göre temsil eden matris belirlenir, daha sonra $C(t)=A-tI$ karakteristik matrisi hesaplanır. Bunun determinantı yardımıyla $\det C(\lambda)=f(t)=0$ karakteristik denklemi çözülerek özdeğerlere ulaşılır. Bu aşamada bazı zorluklarla karşılaşılabilir, örneğin bulunan $\lambda$ değeri $F$ cisminin bir skaleri olmayabilir ya da $\lambda$ değerini bulmak zor olabilir. Daha sonra her bir $\lambda$ özdeğeri için $(A-\lambda I)X=C(\lambda)X=0$ homojen problemi çözülerek özvektörlere ulaşılır. Bunu çözmek için Hermite normal biçimden faydalanılabilir. Genel olarak $\sigma$ dönüşümü yerine onu temsil eden bir $A$ matrisi verilir, bu durumda $\sigma$'nın özdeğer ve özvektörlerine $A$ matrisinin özdeğer ve özvektörleri denir.

Örnek 3.5.7
$A$ matrisi $$A:=\left[\begin{array}{rrr}-1&2&2\\2&2&2\\-3&-6&-6\end{array}\right]$$ olarak verilsin, bu durumda karakteristik matris $$C(t)=\left[\begin{array}{ccc}-1-t&2&2\\2&2-t&2\\-3&-6&-6-t\end{array}\right]$$ olur. Karakteristik polinom $$f(t)=\det C\left(t\right)=-(t+2)(t+3)t$$ olarak hesaplanır ve buradan özdeğerler $\lambda_1=-2$, $\lambda_2=-3$, $\lambda_3=0$ olarak bulunur. Özvektörleri tespit etmek için bu özdeğerlerin her birine karşılık gelen $C(\lambda_i)X=0$ homojen lineer problemlerini çözmeliyiz. $\lambda_1=-2$ özdeğeri için $$C(-2)=\left[\begin{array}{rrr}1&2&2\\2&4&2\\-3&-6&-4\end{array}\right]$$ olup bunun Hermite normal formu $$\left[\begin{array}{rrr}1&2&0\\0&0&1\\0&0&0\end{array}\right]$$ biçimindedir. Bu durumda $\lambda_1=-2$ özdeğerine karşılık gelen özvektörün elemanları $$ \begin{array}{r} x_1+2x_2=0\\ x_3=0 \end{array} $$ eşitliklerini sağlamalıdır. Dolayısıyla bu özvektör $(2,-1,0)$ ile temsil edilebilir, kolaylık açısından bu vektörü $\xi_1=(2,-1,0)$ olarak yazalım. Aynı yöntemle $C(-3)$ matrisi ve bunun Hermite normal formu $$ C(-3)=\left[\begin{array}{rrr}2&2&2\\2&5&2\\-3&-6&-3\end{array}\right]\rightarrow\left[\begin{array}{rrr}1&0&1\\0&1&0\\0&0&0\end{array}\right] $$ olarak elde edilir, dolayısıyla ilgili özvektör $\xi_2=(1,0,-1)$ olur. Benzer şekilde $\xi_3=(0,1,-1)$ olarak hesaplanabilir.

Örnek 3.5.8
$A$ matrisi $$A:=\left[\begin{array}{rrr}1&1&-1\\-1&3&-1\\-1&2&0\end{array}\right]$$ olarak verilsin, bu durumda karakteristik matris $$C(t)=\left[\begin{array}{ccc}1-t&1&-1\\-1&3-t&-1\\-1&2&-t\end{array}\right]$$ ve karakteristik polinom $$f(t)=\det C(t)=-(t-1)^2(t-2)$$ olarak bulunur. Bu durumda özdeğerler $\lambda_1=\lambda_2=1$, $\lambda_3=2$ olur. $C(\lambda_{1,2})=C(1)$ matrisi ve bunun Hermite normal biçimi $$C(1)=\left[\begin{array}{rrr}0&1&-1\\-1&2&-1\\-1&2&-1\end{array}\right]\rightarrow\left[\begin{array}{rrr}1&0&-1\\0&1&-1\\0&0&0\end{array}\right]$$ olarak hesaplanıp, bu özdeğerlere karşılık gelen özvektör $\xi_1=(1,1,1)$ olarak bulunur. Benzer şekilde $\xi_3=(0,1,1)$ olduğu gösterilebilir.

Teorem 3.5.9
Benzer matrisler aynı özdeğer ve özvektörlere sahiptir.

İspat: Bu sonuç Uyarı 2.4.9 ile verilen benzerlik tanımı gereği açıktır.$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Teorem 3.5.10
Benzer matrisler aynı karakteristik polinoma sahiptir.

İspat: $A$ ile $A':=P^{-1}AP$ matrisleri benzer olsun, bu durumda Uyarı 2.4.9 ve Teorem 3.2.12 gereği \begin{eqnarray*} \det\left(A'-tI\right)&=&\det\left(P^{-1}AP-tI\right)\\ &=&\det\left(P^{-1}AP-P^{-1}tIP\right)\\ &=&\det\left\{P^{-1}\left(A-tI\right)P \right\}\\ &=&\det P^{-1}\cdot\det\left(A-tI\right)\cdot\det P\\ &=&\det\left(A-tI\right)\\ &=&f(t) \end{eqnarray*} elde edilir.$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Uyarı 3.5.11
Bir $\sigma$ lineer dönüşümünü temsil eden herhangi bir matrisin karakteristik polinomuna bu dönüşümün karakteristik polinomu denir. Teorem 3.5.10 gereği bu polinom tek türlüdür.

Uyarı 3.5.12
Bir $\sigma$ dönüşümünün bir $\lambda$ özdeğerine karşılık gelen tüm özvektörlerin ve 0 vektörünün oluşturduğu küme $S(\lambda)$ ile gösterilsin. Bu durumda $\alpha,\beta\in S(\lambda)$ ise $\sigma\left(a\alpha+b\beta\right)=a\sigma\left(\alpha\right)+b\sigma\left(\beta\right)=a\lambda\alpha+b\lambda\beta=\lambda\left(a\alpha+b\beta\right)$ olur. Yani $a\alpha+b\beta\in S\left(\lambda\right)$ olur ki bu da $S(\lambda)$ kümesinin bir alt uzay olduğunu gösterir.

Tanım 3.5.13
Bir $\sigma$ lineer dönüşümünün bir $\lambda$ özdeğerine karşılık tüm özvektörlerin ve $0$ vektörü kümesi olan $S(\lambda)$ kümesi, bu dönüşümün ilgili özdeğerine karşılık gelen öz uzayı olarak adlandırılır. $S(\lambda)$'nın alt uzaylarına da birer öz uzay denir.

Uyarı 3.5.14
$A$ matrisinin karakteristik matrisi olan $C(t)$ matrisinde $t$ yerine $\lambda$ yazılarak elde edilen $C(\lambda)$ matrisininin sıfırlılık sayısı $S(\lambda)$ uzayının boyutudur, bu sayı $\lambda$ özdeğerinin geometrik katlılığı olarak adlandırılır. Diğer yandan $\lambda$ özdeğerinin $f(t)=0$ karakteristik denklemini sağladığı biliniyor (bk. Teorem 3.5.4), yani $(t-\lambda)$ ifadesi $f(t)$ polinomunun bir çarpanıdır. $(t-\lambda)^k$ ifadesi karakteristik denklemin bir çarpanı olacak şekildeki en büyük $k$ doğal sayısına $\lambda$ özdeğerinin cebirsel katlılığı denir. Örnek 3.5.8 ile verilen matris için $C(1)$ matrisinin sıfırlılık sayısı 1 olduğundan $S(1)$ öz uzayının boyutu 1'dir, yani $\lambda_{1,2}=1$ özdeğerinin geometrik katlılığı 1'dir. Ayrıca karakteristik denkleme bakılırsa bu özdeğerin cebirsel katlılığının 2 olduğu açıktır.

Teorem 3.5.15
Bir $\lambda$ özdeğerinin geometrik katlılığı cebirsel katlılığını aşamaz.

İspat: Bir $\sigma$ dönüşümünü temsil eden her matris için geometrik katlılık aynı olacağından özel bir matris seçimi için kanıt yapmak yeterlidir. $S(\lambda)$ uzayının boyutu $k$ olsun ve $\{\xi_1,\ldots,\xi_k\}$ kümesi bunun bir bazı olsun. Bu lineer bağımsız kümeyi $V$'nin bir $\{\xi_1,\ldots,\xi_n \}$ bazına genişletelim. $i\leq k$ için $\sigma\left(\xi_i\right)=\lambda\xi_i$ olduğundan bu bazlara göre $\sigma$ dönüşümünü temsil eden matris $$A:= \left[\begin{array}{ccccccc} \lambda&0&\cdots&0&a_{1,k+1}&\cdots&a_{1,n}\\ 0&\lambda&\cdots&0&a_{2,k+1}&\cdots&a_{2,n}\\ \vdots&\vdots&\ddots&\vdots&\vdots&\vdots&\vdots\\ 0&0&\cdots&\lambda&a_{k,k+1}&\cdots&a_{k,n}\\ 0&0&\cdots&0&a_{k+1,k+1}&\cdots&a_{k+1,n}\\ \vdots&\vdots&\ddots&\vdots&\vdots&\vdots&\vdots\\ 0&0&\cdots&0&a_{n,k+1}&\cdots&a_{n,n}\\ \end{array}\right] $$ biçiminde olur. Matrisin yapısından $\det\left(A-tI\right)=f(t)$ polinomunun $(t-\lambda)^k$ ile bölüneceği açıktır. Dolaysıyla cebirsel katlılık en az $k$ sayısı olmalıdır.$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Teorem 3.5.16
$\lambda_1,\ldots,\lambda_r$ özdeğerleri birbirinden farklı ise, bunlara karşılık gelen özvektörlerin $\{\xi_1,\ldots,\xi_r \}$ kümesi lineer bağımsızdır.

İspat: Bu kümenin lineer bağımlı olduğunu kabul edelim, ayrıca ilk $k$ tanesi lineer bağımsız ve kalan $r-k$ tanesi bunlarla lineer bağımlı olacak şekilde kümedeki özvektörleri yeniden sıralayalım. Bu durumda $\xi_r=\sum_{i=1}^{k}a_i\xi_i$ olacak şekilde hepsi birden sıfır olmayan tek türlü $a_i$ skalerleri vardır. Bu eşitliğin her iki tarafına $\sigma$ dönüşümü uygulanırsa $\lambda\xi_r=\sum_{i=1}^{k}a_i\lambda_i\xi_i$ eld edilir. Eğer $\lambda_r=0$ ise $i\leq k$ için hiçbir $\lambda_i$ özdeğeri sıfır olamaz, çünkü tüm özdeğerler farklıdır. Fakat bu durumda $\{\xi_1,\ldots,\xi_k \}$ kümesinin lineer bağımlı olduğu sonucu çıkar ve bu bir çelişkidir. Eğer $\lambda_r\neq 0$ ise $\xi_r=\sum_{i=1}^{k}a_i(\lambda_i/\lambda_r)\xi_i$ eşitliğini yazabiliriz. Her $i$ indisi için $a_i\neq0$ ve $\lambda_i/\lambda_r\neq1$ olduğundan $\xi_r$ vektörünün farklı bir açılımına ulaşılmış olur, bu bir çelişkidir çünkü bu açılım tek türlüdür. Sonuç olarak $\{\xi_1,\ldots,\xi_r \}$ vektörüleri lineer bağımsız olmalıdır.$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Uyarı 3.5.17
Örnek 3.5.7 ile elde edilen sonuçta farklı özdeğerlere karşılık gelen özvektörlerin lineer bağımsız olduğu gözlemlenebilir.

Alıştırmalar

  1. $\lambda=0$ sayısının bir $A$ matrisinin bir özdeğeri olması için gerek ve yeter koşul $A$'nın singüler olmasıdır, kanıtlayın.
  2. Bir $\xi$ vektörü hem $\sigma$ hem de $\tau$ dönüşümünün bir özvektörü ise $\sigma+\tau$ ve $a\sigma$ dönüşümünün de bir özvektörüdür, gösterin ($a\in F$).
  3. $\lambda_1$ ve $\lambda_2$ sayıları sırasıyla $\sigma$ ve $\tau$ dönüşümlerinin aynı özvektöre karşılık gelen birer özdeğeri ise $\lambda_1+\lambda_2$ sayısı $\sigma+\tau$ dönüşümünün bir özdeğeridir, gösterin. Bunlar farklı özvektörlere karşılık ise bu durumun sağlanmayacağını gösteren bir örnek verin.
  4. $\sigma$ tersinir bir dönüşüm ve $\lambda$ sayısı bunun bir özdeğer ise $\lambda^{-1}$ sayısı da $\sigma^{-1}$ dönüşümünün bir özdeğeridir, kanıtlayın.
  5. Aşağıdaki matrislerin özdeğer ve özvektörlerini hesaplayın. $$ \left[\begin{array}{rrr}4&9&0\\0&-2&8\\0&0&7\end{array}\right]\qquad\left[\begin{array}{rrr}7&4&-4\\4&-8&-1\\-4&-1&-8\end{array}\right]\qquad\left[\begin{array}{rrr}3&2&2\\1&4&1\\-2&-4&-1\end{array}\right] $$

Önceki Ders Notu:
3.4. Hamilton-Cayley Teoremi
Dersin Ana Sayfası:
Lineer Cebire Giriş
Sonraki Ders Notu:
3.6. Benzerlik