BLOG

Bedava Lisanslı Mathematica

| Mathematica · Raspberry Pi · Virtualbox · Wolfram

Bu yazımda sizinle tesadüfen öğrendiğim ilginç bir bilgiyi paylaşacağım. En yaygın matematiksel hesaplama yazılımlarından (CAS) olan Wolfram Mathematica'yı ücretsiz temin edebiliyormuşuz, lisanslı olarak.

Django Tabanlı Web Sitesini Yayınlamak

| Apache · Aws · Django · Gunicorn · Heroku · Mod_Wsgi · Nginx

Django tabanlı bir site geliştirdikten sonra bunu genel erişime açmak için izleyebileceğiniz bazı yöntemler var, bu yazımda bunun için en yaygın yöntemleri açıklıyorum.

Matris İzi ve İntegrasyon

| Cauchy-Schwartz Eşitsizliği · Hölder Eşitsizliği · Integral · Matris Izi · P-Normu

Bazı açılardan matrisler üzerinde iz operasyonu fonksiyonlar üzerindeki integral işlemine benzer, Hölder ve Cauchy-Schwarz eşitsizliklerinin her iki durumda da sağlanması gibi. Bu yazıda bu durumu örnekleyeceğim.

Tikz Çiziminden SVG Oluşturmak

| Diyagram · Grafik · Grafik Çizimi · Latex · Latex Belgesi · Şekiller · Standalone · Svg · Tikz · Vektör Grafik · Xy-Pic

Bir LaTeX belgesinde bulunan bir nesneyi, bir Tikz çizimini, tablo veya benzeri her hangi bir nesneyi, belge dışına bir resim formatında çıkarmak istediğinizi varsayın. Bu işlemi yapmanın en iyi yolu ekran görüntüsü almak değil, bu yazıda bu işlemi nasıl yapmanız gerektiğini açıklayacağım. Örnek olarak Tikz resimlerini SVG formatında vektör grafikleri olarak dışarı çıkaracağız.

Harmonik Analiz Makinesi

| Antikitera Düzeneği · Fourier Analizi · Fourier Serisi · Harmonik Analiz Makinesi

Bu yazımda size 1898 yılında Albert Michelson tarafından tasarlanan Harmonic Analyzer isimli makineyi tanıtacağım. Tamamen mekanik olan, dişli ve çarklardan oluşan bu ilginç makine ile verilen bir fonksiyonun Fourier serisi ve daha fazlası hesaplanabiliyordu ve hatta grafiği çizdirilebiliyordu. Yazının sonundaki dört videoda bu makinenin çalışan bir replikası üzerinde makinenin neler yaptığı ve nasıl çalıştığı detaylı olarak açıklanıyor.