Bedava Lisanslı Mathematica

Kayıt Tarihi:

Son Güncelleme:

Özet:

Bu yazımda sizinle tesadüfen öğrendiğim ilginç bir bilgiyi paylaşacağım. En yaygın matematiksel hesaplama yazılımlarından (CAS) olan Wolfram Mathematica'yı ücretsiz temin edebiliyormuşuz, lisanslı olarak.

Anahtar Kelimeler: Mathematica · Raspberry Pi · VirtualBox · Wolfram

Bu yazıda Wolfram Mathematica'yı tanıtmayacağım, bilen biliyordur; CAS (Computer Algebra System) kategorisinin en güçlü yazılımlarından birisidir ve neredeyse en yaygınıdır. Ticari bir yazılımdır ve şu anki fiyatı 100 Euro (öğrenci lisansı) civarındadır, CAS tipi yazılımlar kullanması gereken kişiler için bu fiyat bu ölçekteki bir yazılım için son derece uygundur fakat bunu ücretsiz edinmenin de bir yolu var.

Raspberry Pi Foundation adında yardım kuruluşu (charity) statüsünde bir kuruluş var, amacı bilişim ve kodlama temalı eğitimlerin dünya genelinde daha ulaşılabilir olması için çalışmalar yapmak. Bu vakfın ürettiği Raspberry Pi adında bir mikro kontrol platformu var, bununla insanlar robot tasarımı ve kodlama gibi uygulamaları uygun fiyata yapabiliyor. Tek kartlı bir bilgisayar (single board computer) statüsündeki bu aygıt tam olarak bir bilgisayar gibi çalışıyor ve monitor, klavye, fare gibi çevre ekipmanlarına bağlandığında tam bir bilgisayar oluyor. Raspberry Pi cihazının nasıl kurulacağını şu blog yazısında anlattım. Ayrıca üzerindeki GPIO pinler vasıtasıyla çeşitli sensörler, kameralar gibi elemanlar bağlayarak robotik tasarımlar ortaya çıkarabiliyorsunuz, sadece 5 Dolardan başlayan fiyatlarla böyle bir şeye sahip olabiliyorsunuz. Bu aygıt için geliştirilen bir de Debian tabanlı işletim sistemi var: Raspberry Pi OS.

Wolfram firması Mathematica yazılımını tüm Raspberry Pi sahiplerine eğitimsel amaçlarda kullanmak üzere ücretsiz olarak temin ediyor, şu sayfada bu konuda bilgi verilmiş. Mathematica'yı ücretsiz olarak almanız için Raspberry Pi kartını almanıza gerek var ama Raspberry Pi OS işletim sisteminin Desktop versiyonu da var ve kendi bilgisayarınıza yükleyip kullanabiliyorsunuz, bu sayede bu işletim sistemi ile zaman geçirip pratik yapabilirsiniz. Bu işletim sisteminde Wolfram Mathematica sadece fiziksel Raspberry Pi kartınız varsa ücretsiz olarak geliyor, yani herhangi bir amaçla bu kartlardan birine sahipseniz Mathematica yazılımına bedava sahip olabiliyorsunuz.

Bu işletim sistemini yüklemek için kullandığınız işletim sisteminden vazgeçmenize gerek yok. Bir bilgisayarda iki işletim sistemi kullanılabilir. Bunun iki yolu vardır; birincisi bilgisayarınızı iki farklı kaynaktan boot olabilecek şekilde ayarlamak (dual boot), diğeri de bilgisayarınıza bir sanal makine kurup bunun içinden ikincil işletim sistemini çalıştırmak. Bizim amacımız için ikinci seçenek daha mantıklı.

Sanal makina yazılımları içinden size Oracle VirtualBox yazılımını tavsiye ederim, açık kaynak kodlu, ücretsiz ve kullanımı kolaydır.

Aşağıdaki videoda Raspberry Pi OS işletim sisteminin VirtualBox ile nasıl çalıştırılacağı anlatılıyor, videodaki adımları takip ederek kolayca siz de çalıştırabilirsiniz.

Sistemi çalıştırınca terminal uygulamasında aşağıdaki komutları girin.


sudo apt-get update
sudo apt-get install wolfram-engine
Bu komutlar Wolfram Mathematica ilgili tüm gerekli yazılımları indirip kuracaktır, biraz zaman alabilir. Bunun sonrasında masaüstünde Education sekmesi altında Mathematica yazılımını görebilirsiniz ve sonsuza kadar ücretsiz ve lisanslı (ticari amaçlar hariç) olarak kullanabilirsiniz, bu komutların sadece fiziksel Raspberry Pi kartında yüklü Raspberry Pi Os içinde çalışacağını unutmayın. Ben üzerinde çalıştığım bir proje için temin ettiğim Raspberry Pi Zero kartı üzerinde bu şekilde Mathematica'yı ücretsiz olarak edindim ve kullanıyorum.