1.2. Lineer Bağımsızlık

Kayıt Tarihi:

Özet:

Bu derste lineer cebir için çok önemli bir kavram olan lineer bağımsızlık kavramını açıklayacağız. Bunun dışında bir kümeyi germe kavramını ve uzayı geren vektörlerin bazı temel özelliklerini de keşfedeceğiz.

Anahtar Kelimeler: aşikar lineer bağıntı · aşikar olmayan lineer bağıntı · geren küme · gerilen küme · germe · lineer bağımlılık · lineer bağımsızlık · lineer bağıntı · lineer kombinasyon · lineerlik

Eğer $\beta=\sum_{i}a_i\alpha_i$ oluyorsa $\beta$ vektörü $\{\alpha_i\}$ vektörlerinin bir lineer kombinasyonudur denir. Ayrıca $\sum_{i}a_i\alpha_i=0$ biçiminde bir eşitliğe $\{\alpha_i\}$ vektörleri arasında bir lineer bağıntı denir. Bu eşitlik her $a_i=0$ için otomatik olarak sağlanır ve buna aşikar lineer bağıntı denir, en az bir $a_i$ skaleri sıfırdan farklı iken sağlanıyorsa bu eşitlik bir aşikar olmayan lineer bağıntı olarak adlandırılır.

Teorem 1.2.1
$\alpha$ vektörü $\{\beta_i\}$ vektörlerinin bir lineer kombinasyonu ve her bir $\beta_i$ vektörü de $\{\gamma_i\}$ vektörlerinin bir lineer kombinasyonu ise bu durumda $\alpha$ vektörü $\{\gamma_i\}$ vektörlerinin bir lineer kombinasyonudur.

İspat: $\alpha=\sum_{i}b_i\beta_i$ ve $\beta_i=\sum_{j}c_{ij}\gamma_j$ olsun. Bu durumda $\alpha=\sum_{i}b_i\left(\sum_{j}c_{ij}\gamma_j\right)=\sum_{j}\left(\sum_{i}b_ic_{ij}\right)\gamma_j$ elde edilir ki istenendir.$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Tanım 1.2.2 (Lineer bağımsızlık)
Bir vektör kümesi elemanları arasında aşikar olmayan bir lineer bağıntı varsa bu kümedeki vektörler lineer bağımlıdır denir. Aksi taktirde bu vektörler lineer bağımsızdır denir.

Bu tanımdan aşağıdaki sonuçlar çıkar:

  1. $\{\alpha_i\}$ vektörleri lineer bağımlı ise aşikar olmayan bir $\sum_{i}a_i\alpha_i=0$ lineer bağıntısı vardır ve en az bir skaler sıfırdan farklıdır, $a_k\neq0$ olsun. Bu durumda $\alpha_k=\sum_{i\neq k}\left(a_k^{-1}a_i\right)\alpha_i$ olur, yani bu kümedeki bir vektör diğerlerinin lineer kombinasyonudur.
  2. $\{\alpha_i\}$ vektörleri lineer bağımsız ise $\sum_{i}a_i\alpha_i=0$ lineer bağıntısının sağlanması sadece her katsayı için $a_i=0$ olmasıyla mümkündür.

Uyarı 1.2.3
Bir $\{\alpha_i\}$ kümesi içindeki vektörler lineer bağımlı ise bunlardan bazıları birbirine eşit olabilir. Örneğin lineer bağımlı bir $\{\alpha_1,\alpha_2\}$ kümesi için $\alpha_1=\alpha_2$ olabilir, bu durumda ise bu küme $\{\alpha_1\}$ biçiminde tek elemanlı bir küme olur. Bu ders boyunca $\alpha_i, \beta_i, \gamma_i$ gibi ifadeleri vektörlere referans veren değişkenler gibi düşüneceğiz, yani $\{\alpha_i\}$ kümesi elemanlarından bazıları aynı vektöre referans verse bile bunları farklı elemanlar olarak göreceğiz. Aksi taktirde lineer bağımlılık tanımımız doğru olmaz. Bu bahsettiğimiz durum lineer bağımsız vektör kümelerinde gerçekleşmez.

Örnek 1.2.4
Aşağıdaki örneklerden bazılarının doğrulanması okuyucuya bırakılmıştır.
  1. $\mathbb{R}^3$ kümesinde $\{\alpha_1,\alpha_2,\alpha_3,\alpha_4\}=\{ (1,1,0), (1,0,1), (0,1,1), (1,1,1) \}$ vektörleri lineer bağımlıdır, çünkü bunlar arasında aşikar olmayan $$\alpha_1+\alpha_2+\alpha_3-2\alpha_4=0$$ bağıntısı vardır.
  2. $\mathbb{R}^3$ kümesinde $\{ (1,0,0), (0,1,0), (0,0,1) \}$ vektörleri lineer bağımsızdır.
  3. $\{1, t, t^2, t^3,\ldots\}$ polinomlar kümesi lineer bağımsızdır.
  4. $\{\alpha_1,\alpha_2,\alpha_3,\alpha_4\}=\{1,t,t^2,t^2+2t+1\}$ kümesi lineer bağımlıdır,çünkü elemanları arasında aşikar olmayan $\alpha_1+2\alpha_2+\alpha_3-\alpha_4=0$ bağıntısı vardır.
  5. Örnek 1.1.4-4 ile tanımlanan ${P_n}$ kümesinde herhangi $n+1$ tane polinom lineer bağımlı olur.
  6. İçinde sıfır vektörünü bulunduran her küme lineer bağımlıdır.
  7. İçinde tam olarak bir tane ve sıfırdan farklı vektör olan küme lineer bağımsızdır.
  8. Boş küme lineer bağımsızdır.

Teorem 1.2.5
Sıfırdan farklı vektörlerin bir $\{\alpha_1,\alpha_2,\ldots\}$ kümesinin lineer bağımlı olması için gerek ve yeter koşul, bir $\alpha_k$ vektörünün $j\lt k$ olmak üzere $\alpha_j$ vektörlerinin bir lineer kombinasyonu olmasıdır.

İspat: Varsayalım ki $\{\alpha_1,\alpha_2,\ldots\}$ kümesi lineer bağımlı olsun, bu durumda bu vektörler arasında aşikar olmayan bir $\sum_{i}a_i\alpha_i=0$ lineer bağıntısı vardır. Burada sıfır olmayan pozitif sonlu sayıda $a_i$ katsayısı vardır, bu katsayılardan sonuncusu $a_k$ olsun. $k\geq 2$ olmalıdır, çünkü eğer $k=1$ olursa $\alpha_1\neq0$ olduğundan yukarıdaki lineer bağıntı sağlanmaz. Bundan dolayı $\alpha_k=-a_k^{-1}\sum_{i=1}^{k-1}a_i\alpha_i=\sum_{i=1}^{k-1}(-a_k^{-1}a_i)\alpha_i$ elde edilir. Kanıtın diğer yönü Tanım 1.2.2 gereği açıktır.$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Tanım 1.2.6
Bir ${V}$ vektör uzayının bir $A$ alt kümesinin elemanlarının tüm lineer kombinasyonlarının oluşturduğu küme $\langle A \rangle$ ile gösterilir ve $A$ tarafından gerilen küme olarak adlandırılır. Bu durumu bazen $A$ kümesi $\left\langle A\right\rangle$ kümesini gerer biçiminde ifade ederiz. $\langle\emptyset\rangle=\{0\}$ kabul ederiz.

Uyarı 1.2.7
Aşağıdakiler doğrudan Tanım 1.2.6 sonucudur.
  1. $A\subset \langle A\rangle$
  2. $A\subset B$ ise $\langle A\rangle\subset\langle B\rangle$ olur.
  3. Teorem 1.2.1 sonucu şu şekilde yeniden ifade edilebilir: $A\subset \langle B\rangle$ ve $B\subset \langle C\rangle$ ise bu durumda $A\subset \langle C\rangle$ olur.
Ayrıca bundan sonra bu metinde $\langle \{\alpha_1,\alpha_2,\ldots\}\rangle$ kümesini kısaca $\langle\alpha_1,\alpha_2,\ldots \rangle$ olarak göstereceğiz.

Teorem 1.2.8
Sıfırdan farklı vektörlerin $\{\alpha_i \}$ kümesinin lineer bağımsız olması için gerek ve yeter koşul, her bir $k$ için $\alpha_k\not\in\langle \alpha_1,\alpha_2,\ldots,\alpha_{k-1}\rangle$ olmasıdır.

İspat: Bu sonuç, Teorem 1.2.5'in yeniden ifadesidir.$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Teorem 1.2.9
$B$ ve $C$ kümeleri bir vektör uzayının $B\subset\langle C\rangle$ koşulunu sağlayan herhangi iki alt kümesi olsun, bu durumda $\langle B\rangle\subset\langle C\rangle$ olur.

İspat: $A:=\{\alpha_i\}$, $B:=\{\beta_i \}$ ve $C:=\{\gamma_i \}$ olsun. Bu durumda Teorem 1.2.1 notasyonuyla $A=\langle B\rangle$ olur ve bu teorem gereği $B\subset\langle C\rangle$ ise $\langle B\rangle=A\subset\langle C\rangle$ olur.$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Teorem 1.2.10
$\alpha_k\in A$ vektörü $A$ kümesindeki diğer vektörlerinin bir lineer kombinasyonu ise $\langle A\rangle=\langle A-\{\alpha_k \}\rangle$ olur.

İspat: $\alpha_k$ vektörünün $A-\{\alpha_k \}$ kümesi elemanlarının bir lineer kombinasyonu olması demek $A\subset\langle A-\{\alpha_k \}\rangle$ demektir. Buradan da Teorem 1.2.9 gereği $\langle A\rangle\subset\langle A-\{\alpha_k \}\rangle$ elde edilir. Diğer taraftan $\langle\{A-\alpha_k \}\rangle\subset\langle A\rangle$ olduğu açıktır (bk. Uyarı 1.2.7-2).$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Teorem 1.2.11
Herhangi bir $A$ kümesi için $\langle \langle A\rangle\rangle=\langle A\rangle$ olur.

İspat: $\langle A\rangle\subset\langle A\rangle$ olduğundan Teorem 1.2.9 gereği $\langle \langle A\rangle\rangle\subset\langle A\rangle$ olur. Diğer taraftan $\langle A\rangle\subset\langle \langle A\rangle\rangle$ olduğu açıktır (bk. Uyarı 1.2.7-2).$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Teorem 1.2.12
Sonlu bir $A:=\{\alpha_1,\alpha_2,\ldots,\alpha_n\}$ kümesi $V$'yi gersin, yani $\langle\alpha_1,\alpha_2,\ldots,\alpha_n \rangle={V}$ olsun. Bu durumda ${V}$'deki lineer bağımsız her kümenin en fazla $n$ tane elemanı vardır.

İspat: $B:=\{\beta_1,\beta_2,\ldots \}$ lineer bağımsız bir küme olsun. Öncelikle $A$ kümesinin $\alpha_i$ vektörlerini teker teker $\beta_j$ vektörleriyle değiştirerek her adımda $V$'yi geren $n$ elemanlı yeni bir küme elde edilebileceğini göstereceğiz. Bunun için $n$ elemanlı $A_k:=\{\beta_1,\beta_2,\ldots,\beta_k,\alpha_{k+1},\alpha_{k+2},\ldots,\alpha_n \}$ kümesinin $V$'yi gerdiğini varsayalım, hipotez gereği $A_0$ için bu doğrudur. $A_k$ kümesi $V$'yi gerdiği için $\beta_{k+1}$ vektörü $A_k$ kümesi vektörlerinin bir lineer kombinasyonu olarak yazılabilir, dolayısıyla $n+1$ elemanlı $\{\beta_1,\ldots,\beta_k,\beta_{k+1},\alpha_{k+1},\ldots,\alpha_n \}$ kümesi lineer bağımlıdır. Yani bu kümenin vektörleri arasında aşikar olmayan bir $$\sum_{j=1}^{k+1}a_j\beta_j+\sum_{i=k+1}^{n}a_i\alpha_i=0$$ lineer bağıntısı vardır, buradaki $a_i$ katsayılarının hepsi birden sıfır değildir. Ayrıca sıfırdan farklı olan katsayıların hepsi $\beta_j$ vektörlerinin katsayısı olamaz, bunlardan bazıları $\alpha_i$ vektörleri katsayıları olmalıdır. Çünkü tüm $\alpha_i$ vektörlerinin katsayıları sıfır olsaydı en az bir $\beta_j$ vektörünün katsayısı sıfırdan farklı olurdu ve bunlar lineer bağımsız olduğundan ilk toplam sıfır olmazdı, dolayısıyla yukarıdaki lineer bağıntı sağlanamazdı. Sonuç olarak en az bir $a_i$ ($i>k$) katsayısı sıfırdan farklıdır ve bundan dolayı $\alpha_i$ vektörü bu kümedeki diğer vektörlerin bir lineer kombinasyonu olarak yazılabilir. Bu vektör $\alpha_{k+1}$ olsun (öyle değilse bile buna göre yeniden sıralanabilir), bu durumda Teorem 1.2.10 gereği $n$ elamanlı $A_{k+1}:=\{\beta_1,\ldots,\beta_k,\beta_{k+1},\alpha_{k+2},\ldots,\alpha_n \}$ kümesi de $V$'yi gerer. Böylece tümevarımla her $A_k$ kümesinin $V$'yi gerdiği gösterilmiş olur, özel olarak $A_n:=\{\beta_1,\beta_2,\ldots,\beta_n \}$ kümesi de $V$'yi gerer. Şimdi bunu kullanarak $B$ kümesinin elaman sayısının $n$'den fazla olamayacağını gösterelim. Eğer $B$ kümesinde $n$'den fazla vektör olsaydı $A_n$ kümesi $V$'yi gerdiğinden $\beta_{n+1}$ vektörü $A_n$ vektörlerinin bir lineer kombinasyonu olarak yazılırdı, bu ise $B$ kümesinin lineer bağımsızlığı ile çelişir.$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Alıştırmalar

  1. Örnek 1.1.4-3 ile tanımlanan $P$ vektör uzayında $p_1:=t^2+t+1$, $p_2:=t^2-t-2$, $p_3:=t^2+t-1$ ve $p_4:=t-1$ vektörleri lineer bağımsız mıdır? Öyle değil ise aralarında bir lineer bağıntı bulun.
  2. Bir önceki alıştırmadaki $p_i$ vektörleri için $\langle p_1,p_2,p_3,p_4 \rangle$ kümesini tespit edin.
  3. $n=4$ alarak Örnek 1.1.4-4 ile verilen $P_4$ vektör uzayını geren minimal bir küme bulun. Daha sonra Teorem 1.2.12 sonucunu kullanarak daha az eleman sayısı olan bir kümenin bu uzayı geremeyeceğini gösterin.
  4. $P$ veya $P_n$ vektör uzayında $\{1, 1+t, 1+t+t^2, 1+t+t^2+t^3, 1+t+t^2+t^3+t^4 \}$ lineer bağımsızdır, gösterin.
  5. Bir küme lineer bağımsız ise her alt kümesi de lineer bağımsızdır, kanıtlayın.
  6. Bir kümenin lineer bağımlı bir alt kümesi varsa kendisi de lineer bağımlıdır, kanıtlayın.

Önceki Ders Notu:
1.1. Temel Tanımlar
Dersin Ana Sayfası:
Lineer Cebire Giriş
Sonraki Ders Notu:
1.3. Baz ve Boyut