2.8. Fourier Serilerinin İntegrali

Kayıt Tarihi:

Son Güncelleme:

Özet:

Bildiğiniz gibi bir seri düzgün yakınsak ise terim terim integrallenebilir, bu derste göreceğiz ki Fourier serilerinin integrallenebilmesi için düzgün yakınsaklığa gerek yoktur. Ayrıca bu derste şu soruya da cevap arayacağız; verilen bir trigonometrik serinin bir Fourier serisi olup olmadığını nasıl tespit edebiliriz?

Anahtar Kelimeler: düzgün yakınsaklık · Fourier serisi · integral

Daha önce Fourier katsayılarını elde ederken (2.2.1) eşitliğinin terim terim integrallenebilir olduğunu varsaymıştık. Fakat daha sonra gördük ki bir fonksiyonun Fourier serisinin kendisine yakınsak olabilmesi için buna gerek yok, yakınsaklık için başka koşular gerekli. Bildiğimiz gibi bir seri düzgün yakınsak ise terim terim integrallenebilir, aşağıdaki sonuçla Fourier serilerin integrallenebilmesi için düzgün yakınsaklığın gerekli olmadığını göstereceğiz.

Teorem 2.8.1
$f:(-\pi,\pi)\rightarrow\mathbb{R}$ parçalı sürekli fonksiyonunun$(-\pi,\pi)$ aralığındaki Fourier serisi (2.2.1) eşitliğinin sağ tarafındaki ifade olsun. Bu durumda eğer $a,x\in[-\pi,\pi]$ ise $f$'nin Fourier serisi yakınsak da olsa ıraksak da olsa $$\int_{a}^{x}f(t)\,dt=\frac{1}{2}a_0(x-a)+\sum\limits_{n=1}^{\infty}\int_{a}^{x}(a_n\cos nt+b_n\sin nt)\,dt$$ eşitliği sağlanır.

İspat: Sadece $a=0$ için kanıtlamak yeterlidir, çünkü yakınsak serilerin terim terim toplanabilmesi ve $$\int_a^xf=\int_0^xf-\int_0^a$$ eşitliği gereği bu durumdan genel durum elde edilebilir.

İddia edilen eşitliği elde etmek için $$F(x):=\int_{0}^{x}f(t)\,dt-\frac{1}{2}a_0x$$ olarak tanımlanan $F:[-\pi,\pi]\rightarrow\mathbb{R}$ fonksiyonunun $(-\pi,\pi)$ aralığındaki yakınsak Fourier serisinin $$\sum\limits_{n=1}^{\infty}\int_{0}^{x}(a_n\cos nt+b_n\sin nt)\,dt$$ olduğunu göstereceğiz. Öncelikle $F$ fonksiyonu $[-\pi,\pi]$ aralığında sürekli olduğundan ve $$F(\pi)=\int_{0}^{\pi}f(t)\,dt-\frac{1}{2}a_0\pi=a_0\pi-\int_{-\pi}^{0}f(t)\,dt-\frac{1}{2}a_0\pi=\int_{0}^{-\pi}f(t)\,dt+\frac{1}{2}a_0\pi=F(-\pi)$$ olduğundan $F$ fonksiyonunun $\mathbb{R}$ kümesine $2\pi-$periyodik genişlemesi sürekli bir fonksiyon olur. Ayrıca $f$'nin sürekli olduğu her $x$ noktasında $$F'(x)=f(x)-\frac{1}{2}a_0$$ olur, yani $F'$ fonksiyonu $(-\pi,\pi)$ aralığında parçalı sürekli olur. Böylece $F$ fonksiyonu Teorem 2.4.1 ile verilen tüm koşulları saağlar ve $(-\pi,\pi)$ aralığındaki Fourier serisi kendisine eşittir, yani her $x\in\mathbb{R}$ için $$F(x)=\frac{1}{2}A_0+\sum\limits_{n=1}^{\infty}(A_n\cos nx+B_n\sin nx)$$ eşitliği geçerlidir.

Buradaki Fourier katsayıları kısmi integrasyonla $n>0$ için \begin{eqnarray*} A_n &=& \frac{1}{\pi}\int_{-\pi}^{\pi}F(x)\cos nx\,dx\\ &=& \frac{1}{\pi}\left[\frac{F(x)\sin nx}{n}\bigg|_{-\pi}^\pi-\frac{1}{n}\int_{-\pi}^{\pi}F'(x)\sin nx\,dx\right]\\ &=& -\frac{1}{n\pi}\int_{-\pi}^{\pi}\left[f(x)-\frac{1}{2}a_0\right]\sin nx\,dx\\ &=& -\frac{1}{n\pi}\int_{-\pi}^{\pi}f(x)\sin nx\,dx\\ &=& -\frac{b_n}{n} \end{eqnarray*} ve benzer şekilde $$B_n=\frac{1}{\pi}\int_{-\pi}^{\pi}F(x)\sin nx\,dx=\frac{a_n}{n}$$ olarak hesaplanır ve \begin{equation} \label{eq:fs-int1} \tag{2.8.1} F(x)=\frac{1}{2}A_0+\sum\limits_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}\left(a_n\sin nx-b_n\cos nx\right) \end{equation} eşitliğine varılır. Diğer yandan $F$ fonksiyonunun tanımı gereği $F(0)=0$ olduğundan yukarıdaki eşitlikte $x=0$ yazarsak \begin{equation} \label{eq:fs-int2} \tag{2.8.2} 0=F(0)=\frac{1}{2}A_0-\sum\limits_{n=1}^{\infty}\frac{b_n}{n} \end{equation} elde edilir. Bunu da yerine yazarsak $$F(x)=\sum\limits_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}\left[a_n\sin nx+b_n(1-\cos nx)\right]=\sum\limits_{n=1}^{\infty}\int_{0}^{x}(a_n\cos nt+b_n\sin nt)\,dt$$ elde edilir ki istenendir.$$\tag*{$\blacksquare$}$$

Yukarıda \eqref{eq:fs-int2} ile verilen eşitlik bize $$\sum\limits_{n=1}^{\infty}\frac{b_n}{n}$$ serisinin yakınsak olduğunu gösterir. Bunun yardımıyla bazı trigonometrik serilerin herhangi bir aralıkta bir fonksiyonun Fourier serisi olamayacağı tespit edilebilir. Örneğin $$\sum\limits_{n=2}^{\infty}\frac{1}{n\ln n}$$ serisi ıraksak olduğundan $$\sum\limits_{n=2}^{\infty}\frac{1}{\ln n}\sin nx$$ serisi hiçbir fonksiyonun Fourier serisi olamaz.

Ayrıca yukarıdaki ispatta \eqref{eq:fs-int1} eşitliğinde $A_0$ teriminin Tanım 2.2.1 ile verilen tanımını kullanırsak hesaplamalar için daha pratik olan aşağıdaki sonucu elde ederiz.

Sonuç 2.8.1
$f$ fonksiyonu Teorem 2.8.1 ile verilen koşulları sağlasın. Bu durumda her $x\in[-\pi,\pi]$ için $$\int_{0}^{x}f(t)\,dt-\frac{1}{2}a_0x=\frac{1}{2\pi}\int_{-Pi}^{\pi}\left(\int_{0}^{x}f(t)\,dt\right)\,dx+\sum\limits_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}(a_n\sin nx-b_n\cos nx)$$ eşitliği sağlanır. Eşitliğin sağ tarafındaki toplam, sağ taraftki fonksiyonun $(-\pi,\pi)$ aralığındaki Fourier serisidir.

Örnek 2.8.1
Örnek 2.2.2 gereği her $x\in(-\pi,\pi)$ için $$x=\sum\limits_{n=1}^{\infty}2\frac{(-1)^{n+1}}{n}\sin nx$$ eşitliği sağlanır, yani bu durumda $n\geq0$ için $a_n=0$ ve $n\geq1$ için $b_n=2(-1)^{n+1}/n$ biçimindedir. Ayrıca $$\frac{1}{2\pi}\int_{-\pi}^{\pi}\left(\int_{0}^{x}t\,dt\right)dx=\frac{\pi^2}{6}$$ olduğundan Sonuç 2.8.1 gereği $$\frac{x^2}{2}=\frac{\pi^2}{6}+\sum\limits_{n=1}^{\infty}2\frac{(-1)^{n}}{n^2}\cos nx$$ eşitliği sağlanır. Bu son eşitlik de bize $x^2/2$ fonksiyonunun $(-\pi,\pi)$ aralığında Fourier sersini verir ve Sonuç 2.8.1 gereği aynı işlemi tekrarlayarak $$\frac{x^3}{6}-\frac{\pi^2x}{6}=\sum\limits_{n=1}^{\infty}2\frac{(-1)^n}{n^3}\sin nx$$ eşitliği elde edilir. Bu işlem istenildiği kadar tekrarlanarak $f$ fonksiyonlarının antitürevlerinin aynı aralıktaki Fourier serileri elde edilebilir.

Önceki Ders Notu:
2.7. Fejer Serileri
Dersin Ana Sayfası:
Fourier Analizi
Sonraki Ders Notu:
3.1. Çözümün Varlığı